Védjük szervezetünket illóolajokkal!

2021.01.27

Mi sem aktuálisabb napjainkban, mint a vírusokkal, bakteriális megbetegedésekkel szembeni védekezésnél. Mindenhol halljuk, mennyire fontos a rendszeres szellőztetés, a sok vitamin (legfőképp C és D), hogy tartózkodjuk sokat a szabad levegőn, fertőtlenítsünk, többször mossunk kezet, stb. Lefontosabb mindig a megelőzés! Otthonunk levegőjének tisztán tartásához a fentiek mellett megfelelő illóolajok párologtatásával járulhatunk hozzá, mellyekkel jó eséllyel csökkenthető a víruskoncentráció a levegőben.

Jelen pandémiás helyzetben a maszkunk fertőtlenítésére is nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Tisztán tartásukhoz javaslom a teafa, illetve a citrom illóolajat (akár áztatáshoz, akár mosáshoz), illetve ezekből nyugodtan csöppenthetünk pár cseppet a maszkunkra a mindennapi használathoz is.

Természetesen az illóolajok önmagukban nem gyógyszerek, súlyos tünetek esetén nem váltják ki az orvosi kezelést, mintegy megelőzésként, illetve kiegészítő kezelésként javasolt alkalmazni őket.

Íme néhány illóolaj, melyet ajánlok akár otthoni párologtatásra, autós diffúzorba vagy aromanyakláncba:

Teafa: a megfázás, a köhögés és az influenza enyhítésére szolgál.

Citromfű: hasznos torokfájás, gégegyulladás és láz kezelésére és meggátolja a fertőzés terjedését.

Eukalipusz: antibakteriális, fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatása van. Enyhíti a köhögést, megfázást és más légzőszervi problémákat.

Levendula: Nyugtató és pihentető hatású

Menta: nyálkahártya védő tulajdonsággal bír

Citrom: javítja az immunrendszer működését és tisztítja a testet. Párologtatóban alkalmazva enyhíti a megfázás, influenza, köhögés és fejfájás tüneteit.

Grapefruit: párologatóban használva fertőtleníti a levegőt, enyhíti a megfázás és az asztma tüneteit.

Rozmaring: hasznos a megfázás, influenza, asztma, hörghurut tüneteinek enyhítésére.