Milyen illata van a …?

2021.02.16


Sokszor előfordul, hogy valaki szeretne illóolajat vásárolni, de teljesen tanácstalan az illatot illetően. Jogosan kérdezik tőlem: "milyen illata van az ylang-ylang-nak, a szantálfának, a bergamotnak vagy rózsafának?" Ilyenkor én is tanácstalan vagyok, hiszen hogyan lehet egy illatot elmagyarázni? Maximum csak valamihez hasonlítani lehet.

Például, hogyan magyarázzuk el valakinek, milyen íze van az epernek, ha a másik sosem kóstolta? Vagy egy születésétől fogva világtalannak, hogyan meséljük el, milyen a zöld szín? Ugye, nem is olyan egyszerű. De az is lehet, hogy egy ugyanolyan illatot két különböző ember teljesen másmilyennek írna le.

A sokadik ilyen kérdés után úgy gondoltam, segítségképp összeállítok egy táblázatot, amiből látható, melyik illóolaj milyen fő kategóriába tartozik, kb. hová tudjuk sorolni az illatát.

Gondoltad volna, hogy a bergamotnak édes-gyümölcsös illata van? Az ylang-ylang pedig az édes-virágos kategóriába tartozik? Tudtad, hogy sok női parfüm is tartalmaz ylang-ylangot?

Vagy hogy van különbség meleg és hűsítő mentol illat között is? Hogy vannak fűszeres és gyógynövényes illatok is?

Böngészd végig a táblázatot, nálunk megtalálod a Neked tetsző, Hozzád passzoló illatot.