Hogyan válasszunk illóolajat?

2021.02.23

Nem egyszerű eldönteni, milyen illóolajat, melyik márkát válasszuk, melyikben bízzunk. Rengeteg gyártó termékei találhatók akár csak a DM vagy Rossmann egy-egy polcán is, de említhetném ugyanígy akár a webshopok kínálatát is. Amikor megszületett bennem az aromaterápiás webshop gondolata, én is meg voltam lőve, vajon honnan szerezzek be olyan illóolajat, amihez bátran adom a nevemet és én is nyugodt szívvel használom minden nap anélkül, hogy bármilyen negatív mellékhatástól kellene tartanom. Nem volt egyszerű megtalálnom azt a beszállítót, akinek az illóolajai hozták az általam elvárt minőséget. Vagyis mindenképpen tiszta olajakat akartam, igazi illatokkal és lehetőleg magas koncentrátumokat, hogy ne kelljen fél üveggel beleönteni belőle a diffúzorba, hogy valami kis illatot lehessen érezni. Sikerült ilyet találnom és szerencsére vásárlóink visszajelzései is megerősítik, hogy jól döntöttünk.

De lássuk, milyen illóolajok vannak a piacon és milyet válasszunk!

Elsődlegesen azt kell eldöntenünk, mire szeretnénk használni:

  • Jó illatot szeretnénk a lakásba?
  • Diffúzorban vagy aromalámpában használnánk?
  • Egészségre gyakorolt hatását szeretnénk kihasználni?
  • Ökoháztartásban szeretnénk használni?
  • Étel/ital ízesítésére használnánk?

Az illóolajok használatukat illetően általában 3 csoportba sorolhatók:

  1. Szintetikus illóolajok - jellemzően pár száz forintos illóolajok, nem szerepel rajta a "tiszta"/"pure" kifejezés. Általában párologtatóban (pl. teamécsessel működő) javasolt csak használni vízben oldva (ultrahangos diffúzorban nem használhatók!)
  2. Tiszta illóolajok - magas koncentrátumú illóolajok, "tiszta" vagy "pure" felirattal, melyek alkalmasak diffúzorokba, illetve bázisolajba keverve masszázsolajként, fürdővízbe/párnára csepegtetve, ökoháztartásban alkalmazva. Belsőleg ezek használata tilos! Árukat tekintve 1.000 Ft és afeletti kategóriában vannak. Mi az AromaOázis webshopban kizárólag tiszta illóolajakat forgalmazunk.

  3. 100% tisztaságú illóolajok: a DoTerra, Young Living, Panarom márkájú illóolajok (de ezek közül sem mindegyik, csak amelyik a "100% tiszta" vagy "100% pure" felirattal van ellátva. Ezek már a tiszta illóolajok használati körén túlmenően belsőleg is használhatók, pl. süteménybe sütve, levesbe, salátára csepegtetve. Áruk pedig már a több ezer/tízezer forintot is meghaladja.


Bízom benne, tudtam segíteni a választásban ezzel a kis összefoglalóval. Ha pedig a tiszta illóolajok mellett tetted le a voksod, nézz szét webshopunkban és találd meg kedvenceidet!