Hogyan nyerik ki az illóolajokat?

2021.03.02

Kíváncsi vagy, hogyan/honnan nyerik a természetes illóolajakat? Szereted tudni, mi történik a háttérben? Akkor ezt a bejegyzést Neked találtam ki!

Az illóolajak kinyerésére többféle technika létezik, hogy melyiket alkalmazzák, az a kivonandó növénytől függ.

Extrahálás

Akkor alkalmazzák, amikor az illóolajok kivonása vízgőz-desztillációval nehezen vagy egyáltalán nem oldható meg. Illóolajokon kívül a kivonat tartalmazhat más, az oldószerben oldódó anyagokat is (gyanta, zsír, viasz, festékanyagok). Mivel az oldószer kis mennyiségben benne marad az olajban, az így előállított illóolajak csak légtér illatosítására vagy ruhák illatosítására alkalmasak, de semmiképp nem alkalmas a bőr védelmére vagy ápolására! Ezeket hívjuk szintetikus illóolajoknak, melyek néhány száz forintért kaphatók. Ilyen technikával készült illóolajat az AromaOázisnál nem forgalmazunk!


Sajtolás

A hőmérséklet-emelkedésre érzékeny illóolajoknál alkalmazzák, pl. citrusfélék, melyek illóolaja már 100 °C-on is károsodik, ezért desztillációval nem nyerhető belőlük jó minőségű illóolaj, ezért az illóolajat hideg úton sajtolják a termésfalból vagy pépesítés után centrifugálással nyerik ki. Az általunk forgalmazottak közül bergamot, mandarin, lime, grapefruit, narancs és citrom illóolajak készültek ezzel a technikával.


Desztilláció

Ez a legelterjedtebb módja az illóolajok kinyerésének. Lényege, hogy a folyadékokat gőzzé alakítjuk a forráspontjukon, majd a keletkező gőzt hűtéssel folyadékká alakítják. A desztillátum összetevőit elválasztják egymástól az eltérő fajsúlyuk alapján. Illóolajaink közül így készül: levendula, citromfű, eukaliptusz, ylang-ylang, keserűnarancs, szantálfa, fahéj, szerecsendió, citronella, rózsafa, édeskömény, menta, szegfűszeg, római kamilla, rozmaring, borsmenta, teafa, fenyő, gyömbér.


Enfleurage (ejtsd: enflörázs)

Érzékeny, virágszirmokból nyert illóolajoknál alkalmazzák azoknál a növényeknél, amelyek illóolajai más módon nem vonhatók ki maradéktalanul. Az eljárás során üveglapokat vonnak be 1-2 mm vastagon sertészsírral, erre rakják a virágszirmokat. Egy-két nap után ezeket eltávolítják, majd újabb sziromréteget raknak rá. Ezt többször megismétlik, majd végül a felvett illóolajat a zsírból alkohollal vonják ki. Például a liliom, tubarózsa, erdei ibolya, narancsvirág, jázmin, stb. illóolajának kivonására használják. Ezeket az illatokat jelenleg nem forgalmazzuk.


Szuperkritikus extrakció (SCFE)

A szuperkritikus szén-dioxidos extrakció egy korszerű, környezetbarát technológia, melynek során az oldószer, a szén-dioxid, az extrakció után nyomtalanul eltávozik a termékből, az előállított extraktum eltarthatósága pedig jobb, mint az eredeti növényé. Általában a 100% tisztaságú illóolajak készülnek ezzel az eljárással, emiatt jóval drágábbak is, mint pusztán "tiszta" társai.


Fontos! Ha nem csak illatosításra használnád az illóolajat, hanem egészségmegőrzési, fertőtlenítési céllal, bázisolajba keverve masszázsolajként, fürdővízbe, párnára csepegtetve stb., csak bevizsgált terméket válassz!

Az AromaOázisnál kizárólag bevizsgált, tiszta illóolajakat forgalmazunk!


(forrás: https://www.agr.unideb.hu/)